W skrócie
Szybka babka kakaowa to nie tylko pyszny deser, ale także świetna propozycja na każdą okazję. Od świąt wielkanocnych po zwykłe spotkania rodzinne. Ten prosty przepis gwarantuje, że babka zawsze będzie udana i zachwyci wszystkich swoim aromatem i smakiem. Zachęcam do wypróbowania tego szybkiego i prostego przepisu. Nie czekaj dłużej — ruszaj do kuchni i przygotuj wyjątkową babkę kakaową na podwieczorek.
Najlepsza babka kakaowa – prosty przepis na deser
Liczba porcji: na 1 babkę dla 6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 220 g mąki pszennej
- 60 g cukru,
- 100 g roztopionego masła,
- 4 jajka,
- 150 ml mleka,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii.
Jak zrobić babkę kakaową?
Sposób przygotowania:
- Na początku rozgrzałam piekarnik do 180° Celsjusza i wysmarowałam tłuszczem i oprószyłam mąką pszenną formę na babkę.
- W trakcie, gdy piekarnik się rozgrzewał, przygotowałam ciasto.
- W szerokiej misce wymieszałam suche składniki, czyli mąkę pszenną, kakao, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
- Następnie dodałam do nich mokre składniki, czyli roztopione i wystudzone masło, rozmieszane jajka, mleko i ekstrakt z wanilii.
- Wszystko wymieszałam krótko i sprawnie do momentu otrzymania gładkiej masy.
- Ciasto przelałam do wcześniej przygotowanej formy i wyrównałam jego powierzchnię.
- Babkę kakaową wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 40 minut.
- Upieczona babka powinna być wyrośnięta, rumiana i odstawać od brzegów formy.
- Po upieczeniu zostaw babkę kakaową do wystygnięcia w foremce przez 10 minut, a następnie ułóż na wierzchu paterę lub płaski talerz.
- Zdecydowanym ruchem przewróć foremkę do góry dnem i delikatnie wytrząśnij ciasto.
- Odstaw ciasto do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.
Wilgotna babka na oleju
Zamiast babki kakaowej na maśle możesz przygotować babkę na oleju. Wystarczy dodać 5 łyżek oleju, dwie łyżki wody i 1 łyżkę octu jabłkowego. Co więcej, do proszku do pieczenia można także dodać 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Deser z mrożonymi brzoskwiniami. Ten patent to hit!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Znany muzyk przerywa dotychczasową karierę. Wydał specjalne oświadczenie
- Białe małżeństwo adoptowało czarnoskóre dzieci. Zrobili z nich "brygadę" niewolników
- QUIZ. Jak dobrze znasz film "Sami Swoi"? Sprawdź swoją wiedzę o kultowym filmie
- Viki Gabor prywatnie. Tak żyje i mieszka młoda piosenkarka z Krakowa