W skrócie
Domowa pizza z kalafiora to pyszna alternatywa wobec popularnego ciasta z mąki pszennej i drożdży. Zamiast kalafiora od czasu do czasu sięgam po brokuły, które także tworzą pyszną podstawę do eksperymentów z tradycyjnymi składnikami. Zachęcam cię do użycia sosu pomidorowego, startej mozzarelli oraz listków bazylii. Możesz także sięgnąć po pesto z bazylii lub ozdobić wierzch posiekanymi orzechy laskowymi. W każdej wersji powstanie pyszne danie.
Pizza z kalafiora – prosty przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 50 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 średniej wielkości kalafior,
- 100 g mąki owsianej lub płatków owsianych,
- 50 g mąki migdałowej,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka soli,
- 40 g parmezanu lub płatki drożdżowe,
- 3 średnie jajka.
Na wierzch:
- 1 kulka mozzarelli,
- 40 g pesto z bazylii lub suszonych pomidorów,
- 2 łyżki oliwy.
Czytaj także: Włoski smak w domowym zaciszu. Najlepszy przepis na pizzę z salami i rukolą
Jak zrobić pizzę z kalafiora?
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik na 200° Celsjusza.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Kalafior umyj i zetrzyj na tarce lub w robocie kuchennym na drobne kawałki.
- Startego kalafiora przełóż na sitko i mocno wyciśnij z niego wodę.
- Przełóż kalafiora do miski.
- Dodaj mąkę owsianą lub zmiel płatki owsiane na drobny proszek.
- Do kalafiora dodawaj mąkę migdałową, oregano, sól, tarty parmezan i dokładnie wymieszaj.
- W drugiej misce rozmieszaj jajka i dodaj do suchej masy.
- Dokładnie wymieszaj i formuj kulkę.
- Na papierze do pieczenia rozsmaruj olej rzepakowy i z rozłóż ciasto z kalafiora na grubość 5 mm na pergaminie na jedną pizzę.
- Ranty pizzy z kalafiora powinny być nieco wyższe, aby nie wypłynął roztopiony ser.
- Piecz spód przez 20 minut, następnie przełóż na drugą stronę i piecz przez kolejne 20 minut.
- Spód na pizzę z kalafiora posmaruj pesto z suszonych pomidorów, połóż kawałki mozzarelli i polej pesto z bazylii z olejem rzepakowym.
- Piecz pizzę z kalafiorem przez kolejne 8 minut.
- Przed podaniem posyp uprażonymi orzechami laskowymi.
- Domową pizzę z kalafiora podawaj na gorąco.
Dodatki do pizzy z kalafiora
Pizzę z kalafiora możesz posypać serem pecorino, grillowaną cukinią, bakłażanem i pistacjami. Możesz też zjeść je z burratą, domowym serkiem labneh lub klasycznie z czarnymi oliwkami i plastrami pomidorów.
Mam nadzieję, że taka nietypowa pizza zachęci was do zjedzenia większej ilości warzyw.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?