W skrócie
Sałatka szwajcarska to prosty przepis na domową zakąskę do podania w trakcie domówki. Przyrządzam ją z łatwo dostępnych składników takich jak szynka, żółty ser typu szwajcarskiego i ogórki kiszone, które wymieszane są z jogurtowo-majonezowym sosie z dodatkiem ostrej musztardy. Główną zaletą sałatki szwajcarskiej są jej składniki, które przez większość domowych kucharzy trzymane są w lodówce lub spiżarni. A jeśli czegoś zabraknie, to w kilka chwil można pójść po nie do najbliższego sklepu. Do sałatki szwajcarskiej warto dodawać świeżą zieleninę. Szczególnie polecam mieszankę posiekanej natki pietruszki, szczypiorku i koperku.
Sałatka szwajcarska – prosty przepis
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut + wedle uznania 10 minut chłodzenia w lodówce.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 300 g szynki np.: konserwowej,
- 200 g sera gouda lub szwajcarskiego ementalera,
- 200 g ogórków kiszonych,
- 30 g natki pietruszki, koperku i szczypiorku,
- 20 g majonezu,
- 40 g gęstego jogurtu naturalnego,
- 5 g musztardy diżońskiej,
- 3 g soli i 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Jak zrobić sałatkę szwajcarską?
Sposób przygotowania:
- Szynkę i ser warto kroję w kostkę i wrzucam do szklanej miski.
- Następnie ogórki kiszone odsączam z zalewy i kroję w drobną kostkę.
- W szklance mieszam majonez, gęsty jogurt naturalny i musztardę do uzyskania jednolitego sosu.
- Sosem zalewam składniki umieszczone w szklanej misce.
- Według uznania dosalam i doprawiam świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Natkę pietruszki, koperek i szczypiorek drobno kroję i posypuję nimi sałatkę szwajcarską.
- Przed podaniem sałatkę można schłodzić przez 10 minut w lodówce.
Czytaj także:
Sałatka szwajcarską z jajkiem
Aby sałatka była pożywniejsza, można dodać do niej ugotowane na twardo jajko. Po obraniu można pokroić je nożem w kostkę lub udekorować wierzch ćwiartkami jajka. Taka sałatka znakomicie smakuje podana z kromkami świeżego chleba, grzankami czosnkowymi lub purée ziemniaczanym.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?