MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czosnek często nazywany jest naturalnym antybiotykiem,...
fot. StephanieFrey/Getty Images

Co można kisić? Kiszonki to nie tylko ogórki i kapusta! Polecamy nietypowe przetwory - kiszony arbuz, cytryna, rzodkiewka i czosnek

Kiszony czosnek

Czosnek często nazywany jest naturalnym antybiotykiem, ponieważ wykazuje właściwości bakteriobójcze oraz odkażające. Zawarta w czosnku allicyna działa grzybobójczo, szczególnie na grzyby z rodzaju Candida. Dodatkowo warzywo jest źródłem wapnia, magnezu, żelaza i związków siarkowych.

Kiszony czosnek sprawdzi się zatem w przypadku bólu gardła, grzybicy jamy ustnej, przeziębieniu, a także zaburzeniach trawienia. Warto pamiętać, że kiszony czosnek ma znacznie ostrzejszy smak niż świeże warzywo, dlatego warto dodać go do sałatki lub pasty kanapkowej. Jak przygotować kiszony czosnek?

Składniki:

• 5 główek młodego czosnku,
• kawałek korzenia chrzanu,
• pół łyżeczki ziaren pieprzu,
• pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego,
• 4 liście laurowe,
• 1 łodyga kopru,
• kilka ziaren gorczycy,
• 700 ml wody,
• 1 łyżka soli.

Przygotowanie:

Do wyparzonych słoików o pojemności 250 ml należy włożyć przyprawy i obrane ząbki czosnku. Wodę trzeba zagotować z solą, a następnie wlać do słoików i szczelnie zakręcić. Kiszony czosnek nadaje się do spożycia po 2 tygodniach, jednak najlepszy smak osiąga po upływie 2-3 miesięcy.

Zobacz również

Ośrodek Hodowli Zarodowej Dębołęka błyszczał na prestiżowej wystawie bydła ZDJĘCIA

Ośrodek Hodowli Zarodowej Dębołęka błyszczał na prestiżowej wystawie bydła ZDJĘCIA

Piłkarskie Orły. Wychowanek Widzewa, piłkarz Skalnika Sulejów triumfatorem

Piłkarskie Orły. Wychowanek Widzewa, piłkarz Skalnika Sulejów triumfatorem

Polecamy

Zupa paprykowa mojej cioci to hit lata. Wygląda i smakuje obłędnie

Zupa paprykowa mojej cioci to hit lata. Wygląda i smakuje obłędnie

Życiowe rewolucje, przypływ gotówki i gorące uczucie. To czeka cię w lipcu

TYLKO U NAS
Życiowe rewolucje, przypływ gotówki i gorące uczucie. To czeka cię w lipcu

Latem robię placki z młodych ziemniaków. Wychodzą chrupiące i pyszne

HIT DNIA
Latem robię placki z młodych ziemniaków. Wychodzą chrupiące i pyszne