Spis treści
Czym są orzechy?
Orzech to rodzaj suchych owoców zamkniętych. Mają twardą, zdrewniałą owocnię, niezrośniętą z nasieniem. Orzechy wyróżnia wysoka zawartość tłuszczu oraz białka. Dzięki temu orzechy mają wysoką wartość odżywczą, są kaloryczne i w dietach wegetariańskich mogą zastąpić białko zwierzęce. Dają też poczucie sytości, więc są dobrą przekąską, która powstrzyma łaknienie.
Jakie są najpopularniejsze rodzaje orzechów?
- laskowe,
- włoskie,
- pistacje,
- pekan,
- migdały,
- makadamia,
- brazylijskie
- i wiele innych.
Orzechy i ich właściwości
Skutki jedzenia orzechów są zazwyczaj pozytywne, ale nie możemy przesadzić ze spożywaniem się zbyt dużo.
- doskonałe źródło błonnika,
- wysoka zawartość białka,
- bogactwo przeciwutleniaczy,
- obniżają poziom złego cholesterolu i podnoszą poziom dobrego cholesterolu we krwi,
- zmniejszą ryzyko chorób serca,
- pomagają w utracie wagi,
- zawierają cenne składniki odżywcze, takie jak magnez, miedź i witamina E.
Kiedy i jak jeść orzechy?
Według zaleceń powinno się jeść garść orzechów dziennie. Zawierają mnóstwo witamin oraz zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. Orzechy można dodać do swojego dania lub bez żadnych dodatków. Najlepszą porą do jedzenia jest posiłek poranny, czyli śniadanie.
Do czego wykorzystuje się orzechy?
Orzechy nie tylko są dobre w diecie, ale również mają szersze zastosowanie. Wykorzystuje się je do:
- produkcji olejów orzechowych,
- gastronomii - dodawane są do ciast, deserów, lodów, napojów,
- produkcji pysznych nalewek i likierów,
- produkcji kosmetyków - do kremów i balsamów do ciała, a skorupki po zmieleniu są świetnym składnikiem peelingów
Takie są skutki jedzenia orzechów - lista
Orzechy są zdrowym tłuszczem, który powinien występować w zbilansowanej diecie. Pomagają one w zapobieganiu otyłości i cukrzycy typu 2. Które orzechy są najzdrowsze i jakie właściwości mają poszczególne rodzaje? Które najlepiej jeść? Sprawdź w naszej galerii.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!
Do pozytywnych skutków jedzenia orzechów należą:
- Obniżenie ryzyka chorób układu krążenia. Orzechy są bogate w tłuszcze nienasycone, które obniżają poziom cholesterolu LDL (złego cholesterolu) i podnoszą poziom cholesterolu HDL (dobrego cholesterolu). Dzięki temu orzechy mogą zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca, udaru mózgu i innych chorób układu krążenia.
- Ochrona przed cukrzycą typu 2. Orzechy mogą pomagać kontrolować poziom cukru we krwi, co może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
- Obniżenie ryzyka raka. Orzechy zawierają przeciwutleniacze, które mogą pomagać chronić komórki przed uszkodzeniami, które mogą prowadzić do rozwoju raka.
- Wsparcie wagi. Orzechy są sycące, dzięki czemu mogą pomagać w utrzymaniu prawidłowej wagi lub w utracie wagi.
- Poprawa zdrowia mózgu. Orzechy zawierają składniki odżywcze, które mogą pomagać chronić mózg przed uszkodzeniami i poprawiać funkcje poznawcze.
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?